Един от най-успешните тезиси, умело внедрен в съзнанието на руснаците,

...
 Един от най-успешните тезиси, умело внедрен в съзнанието на руснаците,
Коментари Харесай

Защо Меркел си тръгва, а Путин остава

 Един от най-успешните тезиси, ловко внедрен в съзнанието на руснаците, се заключава в това, че в политическия живот няма народна власт, има единствено неистини на властниците за лековерната аудитория. Затова всякога, когато през последните години някой обществено повдигаше въпроса за несменяемия Путин и пребиваването му към този момент 18 години във властта, бранителите на настоящия стопанин в Кремъл тутакси си спомняха за Ангела Меркел. Те непроменяемо акцентираха: " Нищо не казвате за нейната несменяемост. С какво не ви угоди Путин? "
Дългото престояване на Меркел на канцлерския пост въпреки всичко е по-кратко от властването на Путин. А в конституцията на Германия няма посочени ограничавания за това една и съща персона да заема повече от един път поста на държавен началник. Между другото разликата сред Меркел и Путин и тяхната власт е в няколко доста значими детайла. Първо, Ангела Меркел не е държавен глава, а държавен началник. Второ, тя получаваше своя мандат в хода на парламентарно гласоподаване, а не посредством директни избори. И трето, Меркел никога и по никакъв метод не се е опитвала да излезе от рамките на еднопосочно тълкуваемото законодателство, с цел да продължи своето битие в политиката, в никакъв случай не е пречила на дейностите на съперниците си и не е била забъркана във фалшификаци. 

Сравнение на несравняемото

Перспективата, че Меркел слиза от политическата сцена, би трябвало да е зарадвала жителите на Кремъл. Те постоянно поясняват всички промени на Запад в своя изгода. Поне първоначално. Но предвид на всичко казано дотук, заявката на Ангела Меркел, че изначало ще се откаже от председателския пост в ХДС, а след това и от поста канцлер, не наподобява толкоз добре във вътрешноруски подтекст. В резултат на това тя все едно си отива, само че не в границите на някаква игра в тандем. Тя слиза от немската политическата сцена. За следващ път се оказва, че всяко дълго ръководство има своя край. При това не непременно революционен или физиологически, а напълно естествен, очакван от законите, традициите и елементарното предпочитание човек да си отиде почтено. Като че ли цялата логичност със напълно неуместното сравняване на несравняемото би следвало да проработи против Путин. Ангела Меркел си отива, а Путин - не. Във всеки случай Путин въобще не е правил заявки, че след четвъртия си президентски мандат ще се отдръпна от всички постове и от политиката. И едва ли си заслужава да чакаме сходно нещо. На фона на оповестеното привършване на политическата кариера на Меркел, фактът че при упоменатите в съветската конституция два мандата, Путин е президент за четвърти път, наподобява задоволително неутешим в смисъл на някаква надежда за промени.
 Kommentatorenfoto Vorläufig Fjodor Krascheninnikow DW (privat)
Фьодор Крашенинников

Едва ли би трябвало да чакаме по този начин прояснение в съзнанието на тези, които не виждат и не желаят да видят разликата сред двамата. Те незабавно ще кажат: Ангела Меркел просто загуби власт и влияние и по тази причина си отива. А Путин става все по-популярен и влиятелен и по тази причина не си отива. В реалност това е правилно. Ангела Меркел претърпява сложни времена като канцлерка. И изпитва по-скоро разбираема човешка отмалялост. Разликата е в това, че демократичното устройство на Германия основава доста условия, по този начин че недоволството на обществото от ръководството на държавното управление и умората от несменяемия държавен началник да не бъдат пренебрегнати безпределно. За страдание в Русия няма настоящи демократични механизми и колкото и да се възмущават жителите във връзка някои непопулярни решения, президентът може напълно умерено да продължава своя курс, без да среща никакви възражения нито в държавното управление, нито в Народното събрание.

Ангела Меркел си отива, тъй като в демократичния модел на организацията на властта е заложен правилото на нейното обновяване. Всеки западен политик постоянно помни, че в миналото би трябвало да си отиде и да отстъпи място на някой различен. Всеки нови избори обновяват елита, издигат се нови амбициозни политици и те не виждат нищо неоправдателно в това да претендират за властта и да подлагат на критика по-старшите си сътрудници. И това е нещо обикновено.

Владимир Путин остава на власт не тъй като е безпределно известен измежду популацията, а тъй като демокрацията в Русия от дълго време се е трансформирала във нереалност и цялата политическа система работи за личното си предпазване и за съхранението на всички свързани с нея. И на първо място за съхранението на Владимир Путин. И в случай че той самичък не изиска да се отдръпна от властта по някакви чисто човешки аргументи, никакви политически рецесии няма да го принудят да са откаже непринудено от нея.

Виж всички публикации от Фьодор Крашенинников-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР